Depolama mimarisini sağlamlaştırmak için yapılması gerekenler

Öncelikle bu konuyu açıklayabilmek için iki terimi tanımlamamız gerekiyor.

1-URE/NRE nedir? Uncorrectable/Nonrecoverable Read Error (Düzeltilemeyen/Kurtarılamayan Okuma Hatası)

2- BER nedir? Bit Error Rate (Okuma başına hata oranı)

Bu durumu bad sector ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü URE sadece RAID mimarilerde yaşanıyor.

8 diskten oluşan RAID5 mimaride 7 data diski, 1 parity diski bulunur. Bu 8 diskten biri arızalandığında parity blokları 9. slot’ta boşta duran yedek diske taşınır. İşte tam bu sırada parity blokları arasında yer alan ve yedek diske kopyalanması gereken veri bu ihtimal nedeniyle okunamayabilir. Bu duruma URE deniyor. Bu kötü tesadüfe yakalanmış fakat haberi olmayanlar bu yazıyı okuduktan sonra neden RAID5 array’deki 1 disk arızasında RAID’in bozulduğunu anlayabilirler. Çünkü 2. disk bozulmamasına rağmen okunamayan sektördeki bit nedeniyle array kurtarılamadı. Bu okunamama ihtimaline de Bit Error Rate (BER) deniyor.

Depolama ünitelerinde kullandığımız disklerin her okuma başına BER oranı var. Bu  oran disklerin üretimi sırasında disk üreticisi tarafından belirtilen bir kalite seviyesi. Giriş seviyesi disklerde bu oran daha yüksek, pahalı disklerde daha düşük. Alttaki tabloda görülebilir.

Medya tipiOkuma başına Bit Error Rate
Optik sürücü (Blue-Ray/DVD)1 üzeri 13
Tüketici HDD (PC/Laptops)1 üzeri 14
Kurumsal HDD 15k/10k/7200 rpm1 üzeri 16
Solid-State ve Flash1 üzeri 17
LTO-7 Teyp1 üzeri 19
IBM TS1150 Teyp1 üzeri 20

Burada belirtilmeyen noktalardan biri ise çoğu storage üreticisi disklerini Hitachi, Seagate, WD gibi firmalara yaptırdığı için aslında çoğu üründe 1 üzeri 15 hata oranına sahip diskler kullanılıyor. Storage üreticisinin disklerindeki üretici kodunu internette aratarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Çoğu NAS cihazında kullanılan disklerin 1^15 olduğunu net olarak söyleyebilirim.

Alttaki tabloda olasılık hesapları yapılmış oranlar var. Tablo 8 diskten oluşan RAID5 ve RAID6 mimarilerde bu hataya yakalanma ihtimalinizi gösteriyor.

Disk TipiBER İhtimaliDisk AdetiRAID Array GBRAID5 URE OranıRAID6 URE Oranı
6 TB Tüketici SATA1^14848.000%980,39
6TB Orta Seviye SATA/NSAS1^15848.000%32,50,13
6TB Kurumsal NSAS1^16848.000%40,0163
600 GB SAS1^1684.800%0,30,00008

Öncelikle disk kapasitesi arttıkça RAID array kapasiteside arttığı için bu hataya yakalanma ihtimaliniz artıyor. Çünkü bir disk arızasında okunacak disk sektörü arttığı için ihtimaller yükseliyor. Bu yüzden yüksek kapasiteli diskler satın alırken diskin üretim detaylarındaki bu detaya dikkat etmek gerekiyor. 600 GB’lık SAS ile 6 TB Kurumsal NSAS 1^16 BER ihtimaline sahipken 600 GB’lık array daha küçük olduğu için URE ihtimali azalıyor.

Gördüğünüz gibi  1^14 disklerde RAID5 array’de bir disk arızasında %98 ihtimalle okunamayan bit’e denk geleceksiniz. 1^15 disklerde de bu oran %32.5’e düşmüş.

İkinci olarak da RAID5 array’de 6 TB Kurumsal diskler %4 hata oranına sahipken RAID6 array’de ise %0.01 gibi ufak bir orana düşüyor. Çünkü 2 adet parity diski olduğu için bir diskten okuyamazsa bile diğer parity diskinden bu veriyi okuma ihtimali var. O yüzden şansımız yükseliyor. Dolayısıyla ucuz disk veya pahalı farketmez yeni oluşturduğumuz array’leri RAID6 olarak oluşturmakta fayda var.

Bu veriler belki yıllarca depolama ünitesinde saklanacak ve devlet tarafından sizin için yasal bir zorunluluk haline getirilecek. O yüzden kapasite hesabına girip 1 disk kaybetmemek için güvenlikten feragat etmek size sonrasında çok pahalıya mal olabilir. Her zaman yeni disk ilavesi yapılabilir ama giden verinizi geriye getirmek ancak şanslıysanız mümkün olabiliyor. RAID array offline olduğu için sistem duracağından  kimsenin çalışamaması da ayrı bir dert.

Bu yüzden RAID6 haricinde satın aldığınız depolama ünitesi ve onun üzerine takılan diskleri de detaylıca incelemek gerekiyor. Ayrıca sürekli yedek almak da bu durumun etkilerini azaltmak için önemli.

Okuduğunuz için teşekkürler…

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.