Günümüzde sistemleri yedeklemenin önemi tartışmasız olduğu açıkken bu yedekleme planını doğru ayarlamak çoğu IT yöneticisi tarafından atlanmaktadır. Bazı işletmelerde son 15 günün yedeği yeterli olmaktayken bazı işletmelerde ise 5 yıllık yedeklere ihtiyaç duyuluyor. Peki bu zincirleme giden yedekleme planı nasıl optimize edilebilir? Çünkü yedekleme planı ne kadar geriye dönükse yedek alırken sisteminize bindirdiği yük o kadar artıyor.
Veeam Backup & Replication üzerinde doğru yedekleme planı nasıl oluşturulur? Veeam’de bu konuda kullanabileceğimiz diğer yedekleme yazılımlarının aksine oldukça detaylı ve kullanışlı özellikler var.
Yedekleme Modları
Forward Incremental Backup: Her yedekleme programında olan ilk yedeğin full, sonraki yedeklerde ise değişen dataları ekleye ekleye zincirin oluştuğu yedekleme.
Reverse Incremental Backup: Son alınan yedeği full yapıp, geçtiğimiz günlerdeki yedeği incremental olarak kaydıran yedekleme türü.
Bu iki mod aslında performans konusunda inanılmaz farklar yaratmakta. Eğer yedek aldığınız aygıt CIFS paylaşıma sahip NAS cihazı veya Deduplication yapabilen bir aygıtsa, 300 GB’lık bir VM’in Forward Incremental modda 5 dakikada bitecek yedeği Reverse Incremental’a çevirdiğinizde yedekleme süresini 2 saate kadar uzatmaktadır. Bunun sebebi Reverse Incremental seçiminin cihaz üzerindeki tüm yedek dosyalarının içeriğini değiştirmesi yüzünden diskin performansını düşürmesidir.
Tabiki olası bir problemde en son ve en güncel yedeğe sorunsuz bir şekilde dönebilme ihtimali Reverse Incremental Backup’ta çok daha fazla. Backup zinciri ile herhangi bir işlem yapmadığı için yedek bütünlüğünü sağlamak daha kolay. Bu yüzden Reverse Incremental’ın cazibesi çok yüksek.
Fakat 2TB’lık bir sanal makinanın yedeğini sık ve hızlı ve uzun süreli geriye dönük almak istediğimizde Reverse Incremental ile ortaya çıkan süre kabul edilemez olacaktır. Dolayısıyla Forward Incremental Backup’ı daha güvenilir hale getirmemiz gerekiyor.
Burada kullanacağımız Veeam özellikleri ise Synthetic Full Backup ve Active Full Backup olacak. Bu iki özellik arasındaki farklara gelirsek;
Active Full Backup: Belirlenen günlerde yedekleme zincirinin arasına yeni bir full backup koymakta olup zinciri daha tutarlı hale getirmektedir. Production ortamına ve network’e yük bindirir fakat yedekleme cihazı üzerindeki dosyalarda işlem yapmaz.
Synthetic Full Backup: Belirlenen günlerde yedekleme zincirinin arasına yedekleme cihazındaki yedekleri toparlayarak bir full backup koymaktadır. Dolayısıyla aynı Reverse Incremental Backup gibi yedekleme cihazına ekstra bir yük bindirmektedir. Fakat full yedek alırken production ortamına veya networkünüze herhangi bir yük bindirmediği için bu açıdan bir kazanç da sağlayacaktır.
Sanal sunucumuzun büyüklüğü, yedekleme sıklığı, yedek alma süresi, network bant genişliği, yedekleri depolayacağımız cihaz türü yedekleme planını ve kullanacağımız metotları tamamıyla değiştirmektedir. Ufak yapılarda Veeam’i ezbere ayarlamak sorunlara yol açmaz fakat 50-100 sanal sunucunun olduğu ortamlarda yedekleme görevlerini detaylandırmak gerekmektedir.