IBM Megaraid WebBIOS’dan RAID Alanını Genişletmek

Storage kullanmayan ve Vmware ESX ile sanallaştırılan yerlerde disk alanının genişletilme işlemi sunucu kapatılacağı için çileli olmuştur. ESX yerine fiziksel bir Windows kurulu olsaydı IBM’in yazılımı Megaraid Storage Manager ile bu işlemi sunucuyu hiç kapatmadan GUI ile yapabilirdik ama yapımız Vmware olduğu için genişletme işlemini Megaraid WebBIOS’tan yapmak zorundayız.

Malzemeler:
-IBM x3650m4 Sunucu
-IBM ServeRaid 5100 Raid Kart
-3 adet 300 GB disk ile yapılmış RAID5 Alan
-2 adet 300 GB yapılandırılmamış boş disk

3 diskle yapılmış ve 556 GB kullanılabilir alan sunan RAID5 yapımız artık sanal sunucularımıza yeterli gelmemekte olup yeni almış olduğumuz 2 diski bu yapıya ilave edeceğiz.

Not: Yapılan işlem kritik bir işlem olup tüm verilerin kaybedilme riski mevcuttur. Bu yüzden ESX ayarları ve içindeki sanal makineler işleme başlamadan önce yedeklenmelidir. Birazdan yapacağımız genişletme işlemi sırasında işlem yarıdayken test amaçlı sunucuyu kapattım, fişini çektim, reboot ettim ve veri kaybına uğramadım. ESX’in içinde tamamen gelişigüzel oluşturmuş olduğum sanal makineler veya dosyalara bir şey olmadı fakat bunu yapabilmemin tek sebebi boş bir sunucuda bunu test edebilme imkanım olmasıydı. Genişletme işlemi devam ederken olası bir güç kesintisine karşı sistem içindeki dosyaları koruyabiliyor fakat bu elektrik kesintisi disklerinizden birisini bozarsa veri bütünlüğünüzün garantisini kimse veremez. O yüzden yedeğinizi alın!

Genişletme işlemine başlayabilmemiz için öncelikle sunucuyu yeniden başlatırken Megaraid WebBIOS’a girmemiz gerekiyor. Bunun için açılışta CTRL+H kısayolunu kullanabileceğimiz gibi kısayolu kaçırmamak için F1 SETUP’a girip System Settings /Adapters & UEFI Drivers altından listelenen LSI EFI SAS Driver / PCI Root’u seçtikten sonra çıkan siyah ekranda 1’e basmanız lazım.

WebBIOS açıldıktan sonra 3 diskimizin yer aldığı RAID5 yapısı ve sunucuya yeni takmış olduğumuz gözükmektedir. Disklerin durumunun “Unconfigured Good”da olması gerekmektedir. Daha sonra Virtual Drives’a tıklayarak daha önce oluşturmuş olduğumuz RAID alanının durumunu göreceğiz. (Alttaki resim)

1Bu bölümde işlem yapacağımız RAID alanını işaretleyip, Properties’i seçtikten sonra Go butonuna basacağız. (Alttaki resim)2Daha sonra gelen sayfada eller hemen alışkanlık Expand butonuna gidecek fakat burada Adv_Opers şeklinde kısaltılan “Advanced Operations”ı seçip sonra GO butonuna basmalıyız.(Alttaki resim)

3Sonraki menüde yapmamız gereken ise “Change RAID Level and Add Drive”ı seçip Shift tuşu yardımıyla iki diski de seçili duruma getirmek ve GO butonuna basmak. (Alttaki resim)4Sonra açılan bilgi mesajı ise yeni eklediğimiz disklerde data protection açık olduğu ve kapatılacağını belirten onay kutucuğu. Yes butonuna bastıktan sonra ise Migration işleminin iptal edilemeyeceğini belirten bir onay kutucuğu daha belirecek. Buna da onay verdikten sonra RAID5 alanı reconstruction’a başlayacaktır. Buraya kadar geldikten sonra Home tuşuna basıp Exit ile WebBIOS’tan çıkıp Vmware ESX’inizi açabilir ve firmanızın çalışmasına devam edebilirsiniz. Bu işlem sırasında disklerin IOPS’u aşırı düşeceği için sunucu epey yavaş çalışacaktır. Bu yüzden sadece gerekli sanal sunucuları açmanız faydanıza. 5

6

7Üstte belirttiğim gibi işlem sırasında güç kesintisi veya sunucuyu yeniden başlatmanız Reconstruction işlemini sıfırdan başlatacaktır. Veri kaybına uğramamak için mecbur değilseniz sunucuyu yeniden başlatmayın.

Görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.